Milyen GPS-t vegyek?

A Turistautak.hu wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Kurdi_Robert (vitalap | szerkesztései) 2010. június 16., 19:36-kor történt szerkesztése után volt.

(A 2009.11.23.-i fórumbejegyzések kapcsán)

A kezdők érthetően legelső és legnehezebb kérdése; főleg ha még nem is volt ilyesmi a kezükben.

Tartalomjegyzék

A felmerülő készülékek fajtái és jellemző felhasználásuk

 • autóba - PDA /Personal Digital Assistant/ (tenyérszámítógép) és PNA /Personal Navigation Assistant/ =PND /Personal Navigation Device avagy Portable Navigation Device/ (autós navigációk): sok esetben szűk funkciókkal, egyszerű célnavigációra szánt készülékek (persze wifi képes készülékkel már tudsz akár pld. net-ezni is...). Színes érintőképernyővel, hangutasítás lehetőségével rendelkeznek. Autós navigációra a legalkalmasabb és legelterjedtebb készülékcsalád. PDA-ra bármily Windows Mobile (5.0, 6.0 változatok) alá írt program felrakható (a teljesség igénye nélkül és csak navigáció tárgykörben felsorolva de természetesen nem mind free program: i-go szériák (2006se, 8.0, 8.3, amigo, primo), Navitel, Russa, OziExplorer [scannelt kalibrált térképekre kiváló! poehali-t is megeszi], BeeLineGPS,...), a PNA kissé korlátozottabb ezen a téren, jellemzően legálisan nem rakható fel semmi más program a gépre a mellékelt navigációs programon és a főmenüből elérhető programokon KÍVÜL, alaprendszere a Windows CE 4.2, 5.0, 6.0 rendszerek valamelyike, a gyári navigációs programot kell(ene) használni. Hátrány a korlátozott akksiüzemidő és az ütés/vízállóság teljes hiánya. Érdemes figyelni vásárlásnál hogy az USB porton is tölthető legyen a készülék (ez főként pna-ra vonatkozik), egyrészt olcsóbb az usb-s autós töltő ha elromlik a gyári töltő, másrészt usb-s külső akkumulátor modulokkal nagyban javítható az üzemidő amennyiben az autótól eltávolodnánk. PNA-nál többnyire nincsenek hardware-gombok, csak a készülék érintőképernyőjére hagyatkozhatunk.
 • kerékpározáshoz, gyalogos és vízitúrázáshoz, szabadtéri sportokhoz - kézi célműszer: széles körű funkciókkal, érintő és nyomógombos kivitelben, szürkeárnyalatos (régebbi) és színes (mai) kijelzővel, hangutasítás nélkül készülnek. Többnyire autós navigációra is alkalmasak, bár ez utóbbi a gyakorlatban inkább a gyengéjük. Szabadtéri sportra, játékokra, térképezésre (trackelésre) a legalkalmasabb, és leggyakoribb készülékcsalád.
 • trackeléshez, második készüléknek - a fentiek (kiemelten a második kategória) mellett az ún. "logger"-ek: kijelző nélküli, utólagos otthoni pozíció visszaolvasásra szánt készülékek.
 • egyéb - "Okostelefon" sokszor windows rendszerrel (lsd. pda-nál írtak), USB GPS, stb.: egyedenként eltérő jellemzők.
 • egyéb-egyéb: zsebedben lévő bármilyen mai színes képernyős ALAPtelefon: bármily java-képes telefonra megoldás a TrekBuddy program http://www.trekbuddy.net/forum/, továbbá külső bluetooth gps modulokkal (pld. IgotU-200 csuklóra erősíthető készülék) bármely bluetooth-os telefon teljes értékű gps-készülékké tehető, a logger-nél persze a pontosság itt egyenesen arányban áll az árral (az olcsóbb pontatlanabb), továbbá a bluetooth kapcsolat sajnos "zabálja" az energiát...

Gyártó

Az autós, PNA navigáció kínálja talán a legtöbb típusú készüléket. Ennek piaca gyorsan bővül, a készülékek fejlődése gyors, az árak fokozatosan csökkennek. A "nagyon gazdaságos" árú készülékeknél viszont a térkép frissítése néha (gyakran?) problémás. A frissítés a elterjedtebb iGO és TomTom szoftvereknél viszont megoldott. A turistautak.hu és az openmaps térképeit általában nem képesek használni. Amennyiben mégis sikerül rávarázsolni a Russa-t, vagy az IconX-et, a "magyar" gps-t sikerült megvásárolni a hozzáadott, regisztrálható Navitel-lel, ezesetben mégis a szerencsések táborát gyarapítod és a megfelelő kimenetekről: Russa: http://turistautak.hu/russa.php Navitel: http://turistautak.hu/navitel.php linkekről letölthető a turistautak túratérképe. Navitel változatok miatt valószínűleg nem ezt a linket fogod használni (2.0-s ??? progihoz valók) hanem a nagyobb szabadságot, nagyobb választást kínáló openmaps-ról fogod tudni kiválasztani a verziódhoz illő térképi csomagot. http://www.openmaps.eu/downloads/Hungary Itt legalább 5 filekimenetet ad az openmaps navitel térképekre... egyik nem fut a másikon, pedig mind-mind NAVITEL: alap navitel (.ntm) - nekünk a tuhun csak ez az ős-Navitel kimenet van

3.1 (.nm2)

3.2.1 (.nm2)

3.2.4 (.nm2)

3.2.6 (.nm2) - a verziószámot ellenőrizd...!

Túrázás, szabadidős elfoglaltságok esetén valószínűleg Garmin készülékre esik majd a választás. Valamennyire elterjedt, de a szabadidős elfoglaltságokra kevésbé fókuszáló gyártó a Magellan.

PDA és telefon esetén már több gyártó közül válogathatunk, melyek köre rohamosan nő.


egy kompromisszumos megoldás: GARMIN NÜVI készülékek bár autóba készültek, elég jó üzemidővel bírnak illetve ráküldhető a tuhu garmin kimenete http://www.navigalj.hu/index.php?page=hir&az=711 ezen leírás alapján pld.

Térképes készülék?

Az egyszerűbb GPS készülékek nem rendelkeznek térkép memóriával és emiatt útvonaltervezésre sem alkalmasak. Alacsony áruk miatt azonban sokan választanak ilyen készülékeket. Ezek a geocaching-hoz teljesen megfelelőek, hiszen az adott ponthoz elviszik a használót - légvonalban. (Kis ügyességgel ezekhez a készülékekhez is gyárthatóak térképek. Lásd: Térképmemória nélküli GPS)

A térképes készülékek ma még szürkeárnyalatos és színes kijelzővel is kaphatók. A turistautak.hu térképek mindkét típusnál használhatók, a láthatóság, használhatóság terén azonban jelentős eltérések vannak. Ezeknél a készülékeknél a beépített memória mérete szokott meglepetés lenni. A fix memóriás Garmin készülékeknél 24MB a térkép memória, amibe már nem fér bele egy minden opciót tartalmazó teljes Magyarország térkép. Ám a turistautak.hu térképeiből lehet válogatni kisebb méretű (és tudású) térképváltozatokat; ill. egy kis előrelátással megválaszthatjuk mely részekre van valóban szükségünk utunk során.

A fentiek alapján a színes kijelzős, bővíthető memóriás készülékek szolgálják leginkább a sport, szabadidős, illetve trackelői igényeket.

A jelenlegi kínálatból általában a Garmin eTrex Legend HCx készülékét [1] szokták a fórumon ideális kezdő készüléknek ajánlani. Haladó készülékként igen elterjedt a pontosabb vételt biztosító, nagyobb kijelzővel ellátott Garmin GPSMap 60 CX [2]. Ez a készülék az aktív trackelők további igényét is kielégíti a közvetlen "Mark" gomb révén.

Megoszlanak az igények, és ezzel párhuzamosan a vélemények is a beépített barometrikus magasságmérő szükségességéről. A magasságot ugyanis jó műhold rálátás esetén elfogadható pontossággal képes a magasságmérő nélküli készülék is meghatározni. (természetesen a forgalmazók ezt ritkán hangoztatják)

Ár

Amíg valaki nem próbált ki valamit a gyakorlatban is; addig akár bármi jónak avagy rossznak tűnhet. A csalódás lehetőségét csökkenti, ha kipróbálhatjuk az egyéb szempontok szerint már behatárolt készüléket; vagy ahhoz "technikailag" minél közelebbi testvérét.

Szerencsés esetben egy ismerőstől lehet kérni... Egyébként csoportos túrák, találkozók estén akadhat lehetőség egy kis fogdosásra (az aggódó tulaj szeme láttára). A biztosabb megoldás pedig fizetős; GPS szaküzletben lehet kölcsönözni.

Új vagy használt?

Az új dolgoknak mindenképp nagyobb a varázsa és a garancia is megnyugtató lehet. A használt ellen pedig a ismeretlen előélet és a garancia hiánya szólhat.

Kevéssé használtat, nagyon olcsón sajnos ritkán kapni... A régebbi típusok pedig előbb-utóbb már csak használtan fellelhetők.

Új készülékek

Magyaroszágon vagy külföldön vásárolni?

Az internetnek hála megtudhatjuk, hogy egy adott készülék a világon hol és mennyibe kerül. A Garmin készülékeknél gyakori felfedezés, hogy az USA-ban az adott kütyü olcsóbb. Mielőtt másik országból vásárolnánk, érdemes pár dolgot figyelembe venni:

 • Egyéb költségek: szállítás, csomagolás vám költsége
 • Garancia érvényesítés nehézkesebb lehetősége
 • Magyar nyelvű leírás nem lesz hozzá
 • A készüléket esetleg nem lehet majd rábírni a mi nyelvünk használatára.

(Az utólagos "magyarításról" és leírás beszerzésről a turistautak.hu fórumán sem érdemes érdeklődni...
"A továbbiakban ne feszegesd ezt a kérdést, mert komoly viharokat váltasz ki.")

Kapcsolódó írások:

Beszerzés: Sylverrat; Feri60
"Magyarítás" (is): Sylverrat;

Használt készülékek

A típus előzetes kiválasztása után érdemes megtudakolni a készülék jellemző problémáit. Például: lefagy.

A használt készülék előéletét a meglévő számlák (Pl: vásárlás napja, javítás, 6x is cserélt alkatrész), illetve a külalakja alapján érdemes megítélni és az eladó elmondásával párba állítani.

Mi lesz, ha elromlik?

A Garmin-nál sok készülékeknek "egységáras" javítási ára van; ugyanis a megadott összegért a készüléket kicserélik egy újra, amihez a garancia is újra indul. Ennek árát előre megismerhetjük: itt. Erre csak az eredetileg Magyarországon vásárolt készülékek esetén van lehetőség!

A sok felhasználót érintő problémáknak egyébként gyakran születik házi javítási módszerük is, amelynek leírását általában közzé is teszik pl: a Legend/Vista gumicsík leválás javítása.

Mi van, ha már eleve rosszat vettem?

"Régebbi" típus esetén igen kevés olyan probléma van amit ne tudhatnánk meg előre a többi tulajtól; ekkor általában az előidézését, esetleg már a javítás módját is elárulják.

Trackek készítése

A térképrajzolással foglalkozók kedvenc témája, hogy mennyire pontos ÁLTALÁBAN a készülék. Az egyszeri felhasználó számára ez már kevésbé fontos információ. Az általános pontosságot javító tényezők:

 • Minél jobb antenna. Csak beépített antenna esetén inkább a "pálcika-antennás" (Pl:60-as, Colorado); de lehetőleg vezetékes külső antenna lehetőséggel.
 • Minél nagyobb track memória; de inkább külső memóriakártyára mentés. (Pl:Legend HCx, 60CSx...)
 • Távolság alapú track készítésére automatikusan képes készülék.

Hosszabb szócikk: Hogyan trackeljünk? - Hogyan áll elő a pontos track?