Milyen GPS-t vegyek?

A Turistautak.hu wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen VillanyGabi (vitalap | szerkesztései) 2009. december 24., 19:41-kor történt szerkesztése után volt.

(A 2009.11.23.-i fórumbejegyzések kapcsán)

A kezdők érthetően legelső és legnehezebb kérdése; főleg ha még nem is volt ilyesmi a kezükben.

Tartalomjegyzék

A felmerülő készülékek fajtái és jellemző felhasználásuk

 • autóba - PDA, PNA (autós navigációk): sok esetben szűk funkciókkal, egyszerű célnavigációra szánt készülékek. Színes érintőképernyővel, hangutasítással rendelkeznek. Autós navigációban a legalkalmasabb, és legelterjedtebb készülékcsalád.
 • kerékpározáshoz, gyalogos és vízitúrázáshoz, szabadtéri sportokhoz - kézi célműszer: széles körű funkciókkal, érintő és nyomógombos kivitelben, szürkeárnyalatos (régebbi) és színes (mai) kijelzővel, hangutasítás nélkül készülnek. Többnyire autós navigációra is alkalmasak, bár ez utóbbi a gyakorlatban inkább a gyengéjük. Szabadtéri sportra, játékokra, térképezésre (trackelésre) a legalkalmasabb, és leggyakoribb készülékcsalád.
 • trackeléshez, második készüléknek - a fentiek (kiemelten a második kategória) mellett az ún. "logger"-ek: kijelző nélküli, utólagos otthoni pozíció visszaolvasásra szánt készülékek.
 • egyéb - "Okostelefon", USB GPS, stb.: egyedenként eltérő jellemzők.

Gyártó

Az autós, PNA navigáció kínálja talán a legtöbb típusú készüléket. Ennek piaca gyorsan bővül, a készülékek fejlődése gyors, az árak fokozatosan csökkennek. A "nagyon gazdaságos" árú készülékeknél viszont a térkép frissítése néha (gyakran?) problémás. A frissítés a elterjedtebb iGO és TomTom szoftvereknél viszont megoldott. A turistautak.hu és az openmaps térképeit általában nem képesek használni.

Túrázás, szabadidős elfoglaltságok esetén valószínűleg Garmin készülékre esik majd a választás. Valamennyire elterjedt, de a szabadidős elfoglaltságokra kevésbé fókuszáló gyártó a Magellan.

PDA és telefon esetén már több gyártó közül válogathatunk, melyek köre rohamosan nő.

Térképes készülék?

Az egyszerűbb GPS készülékek nem rendelkeznek térkép memóriával és emiatt útvonaltervezésre sem alkalmasak. Alacsony áruk miatt azonban sokan választanak ilyen készülékeket. Ezek a geocaching-hoz teljesen megfelelőek, hiszen az adott ponthoz elviszik a használót - légvonalban. (Kis ügyességgel ezekhez a készülékekhez is gyárthatóak térképek. Lásd: Térképmemória nélküli GPS)

A térképes készülékek ma még szürkeárnyalatos és színes kijelzővel is kaphatók. A turistautak.hu térképek mindkét típusnál használhatók, a láthatóság, használhatóság terén azonban jelentős eltérések vannak. Ezeknél a készülékeknél a beépített memória mérete szokott meglepetés lenni. A fix memóriás Garmin készülékeknél 24MB a térkép memória, amibe már nem fér bele egy minden opciót tartalmazó teljes Magyarország térkép. Ám a turistautak.hu térképeiből lehet válogatni kisebb méretű (és tudású) térképváltozatokat; ill. egy kis előrelátással megválaszthatjuk mely részekre van valóban szükségünk utunk során.

A fentiek alapján a színes kijelzős, bővíthető memóriás készülékek szolgálják leginkább a sport, szabadidős, illetve trackelői igényeket.

A jelenlegi kínálatból általában a Garmin eTrex Legend HCx készülékét [1] szokták a fórumon ideális kezdő készüléknek ajánlani. Haladó készülékként igen elterjedt a pontosabb vételt biztosító, nagyobb kijelzővel ellátott Garmin GPSMap 60 CX [2]. Ez a készülék az aktív trackelők további igényét is kielégíti a közvetlen "Mark" gomb révén.

Megoszlanak az igények, és ezzel párhuzamosan a vélemények is a beépített barometrikus magasságmérő szükségességéről. A magasságot ugyanis jó műhold rálátás esetén elfogadható pontossággal képes a magasságmérő nélküli készülék is meghatározni. (természetesen a forgalmazók ezt ritkán hangoztatják)

Ár

Amíg valaki nem próbált ki valamit a gyakorlatban is; addig akár bármi jónak avagy rossznak tűnhet. A csalódás lehetőségét csökkenti, ha kipróbálhatjuk az egyéb szempontok szerint már behatárolt készüléket; vagy ahhoz "technikailag" minél közelebbi testvérét.

Szerencsés esetben egy ismerőstől lehet kérni... Egyébként csoportos túrák, találkozók estén akadhat lehetőség egy kis fogdosásra (az aggódó tulaj szeme láttára). A biztosabb megoldás pedig fizetős; GPS szaküzletben lehet kölcsönözni.

Új vagy használt?

Az új dolgoknak mindenképp nagyobb a varázsa és a garancia is megnyugtató lehet. A használt ellen pedig a ismeretlen előélet és a garancia hiánya szólhat.

Kevéssé használtat, nagyon olcsón sajnos ritkán kapni... A régebbi típusok pedig előbb-utóbb már csak használtan fellelhetők.

Új készülékek

Magyaroszágon vagy külföldön vásárolni?

Az internetnek hála megtudhatjuk, hogy egy adott készülék a világon hol és mennyibe kerül. A Garmin készülékeknél gyakori felfedezés, hogy az USA-ban az adott kütyü olcsóbb. Mielőtt másik országból vásárolnánk, érdemes pár dolgot figyelembe venni:

 • Egyéb költségek: szállítás, csomagolás vám költsége
 • Garancia érvényesítés nehézkesebb lehetősége
 • Magyar nyelvű leírás nem lesz hozzá
 • A készüléket esetleg nem lehet majd rábírni a mi nyelvünk használatára.

(Az utólagos "magyarításról" és leírás beszerzésről a turistautak.hu fórumán sem érdemes érdeklődni...
"A továbbiakban ne feszegesd ezt a kérdést, mert komoly viharokat váltasz ki.")

Kapcsolódó írások:

Beszerzés: Sylverrat; Feri60
"Magyarítás" (is): Sylverrat;

Használt készülékek

A típus előzetes kiválasztása után érdemes megtudakolni a készülék jellemző problémáit. Például: lefagy.

A használt készülék előéletét a meglévő számlák (Pl: vásárlás napja, javítás, 6x is cserélt alkatrész), illetve a külalakja alapján érdemes megítélni és az eladó elmondásával párba állítani.

Mi lesz, ha elromlik?

A Garmin-nál sok készülékeknek "egységáras" javítási ára van; ugyanis a megadott összegért a készüléket kicserélik egy újra, amihez a garancia is újra indul. Ennek árát előre megismerhetjük: itt. Erre csak az eredetileg Magyarországon vásárolt készülékek esetén van lehetőség!

A sok felhasználót érintő problémáknak egyébként gyakran születik házi javítási módszerük is, amelynek leírását általában közzé is teszik pl: a Legend/Vista gumicsík leválás javítása.

Mi van, ha már eleve rosszat vettem?

"Régebbi" típus esetén igen kevés olyan probléma van amit ne tudhatnánk meg előre a többi tulajtól; ekkor általában az előidézését, esetleg már a javítás módját is elárulják.

Trackek készítése

A térképrajzolással foglalkozók kedvenc témája, hogy mennyire pontos ÁLTALÁBAN a készülék. Az egyszeri felhasználó számára ez már kevésbé fontos információ. Az általános pontosságot javító tényezők:

 • Minél jobb antenna. Csak beépített antenna esetén inkább a "pálcika-antennás" (Pl:60-as, Colorado); de lehetőleg vezetékes külső antenna lehetőséggel.
 • Minél nagyobb track memória; de inkább külső memóriakártyára mentés. (Pl:Legend HCx, 60CSx...)
 • Távolság alapú track készítésére automatikusan képes készülék.

Hosszabb szócikk: Hogyan trackeljünk? - Hogyan áll elő a pontos track?