turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Típus:
kastélygeocaching.hu-n
Név:Fáy-kastély
Szélesség (lat):N 47° 28,947'
Hosszúság (lon):E 19° 20,506'
Magasság:172 m
Település:Pécel
Megye:Pest
Bejelentő:eTiGeR
Dátum:2014.10.04 16:58

Fáy György 1910 körül építette az eklektikus stílusú kastélyát, amiben a neobarokk elemek dominálnak. Az oromzatot a Fáy család címere díszíti. Az épületet a II. világháború után mezőgazdasági iskolává alakították. A Fáy család története a tatárjárástól, IV. Béla idejétől kezdődik. A család már 1612-ben birtokos volt Pécelen. Fáy András iskoláit Sárospatakon végezte. Az ügyvédi vizsga letétele után 8 évig Pest vármegye szolgabírája. 1818-ban adta ki Friss bokréta című művét. A legnagyobb írói sikereit meséivel aratta: Fáy András eredeti meséi és aforizmái címmel. E mesék szinte kivétel nélkül célzatosak, valamilyen politikai vagy erkölcsi nézetet fejtenek ki. Pesti háza és fóti szőlője a kor számos nevezetes férfijának lesz találkozóhelye (fóti szőlőjében írta Vörösmarty a Fóti dalt). 1825-től tevékenyen részt vesz a politikában, Széchenyi eszméinek támogatója. Pest megye országgyűlési követe, a Budai Színház egyik igazgatója, a Kisfaludy Társaság első igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia helyettes elnöke. 1840-ben megalapítja az első magyar takarékpénztárt Hazai Első Takarékpénztár Egyesület néven. 1948-ban a péceli Fáy család kastélyában és a kastélyhoz tartozó parkban gépállomást hoztak létre, melyet 1952-ig működtettek. Az akkori Földművelésügyi Minisztérium Szakoktatási Főosztálya hozott létre a fölszámolt gépállomás épületeit, eszközeit felhasználva egy szakmai képzést nyújtó iskolát Pécelen. 1956-tól az iskola már mezőgazdasági szakiskolaként működött. Ennek keretében mezőgazdasági technikumban, gimnáziumban érettségizett tanulókat vettek fel, országos beiskolázással. Forrás

kastély-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók