turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

Lipták Rolandhozzászólásai | válasz erre | 2017.07.25 21:35:59 (72048)
Vessetek a mókusok elé, de szerintem, ha fontos, hogy legyen térerő, akkor megnézem előre a térképet ott, ahol még van, hogy ne menjek olyan helyre, ahol nincs.
Ha meg olyan helyen vagyok, ahol nincs térerő, akkor nem kell térkép hozzá, se online, se offline, hogy lássam, hogy nincs. :)*


*Nyilván létezik az az eset, amikor nincs térerő, de nagyon kéne, hogy hamar legyen. Ilyenkor alapvető lifehacking, hogy magaslatot kell keresni, vagy síkság / nagyobb település felé nyitott völgyet. Ennél az offline térkép sem fog tudni sokkal okosabbat mondani.

[előzmény: (72043) Kedvtelésböl Túrázó, 2017.07.25 10:17:29]

Kedvtelésböl Túrázóhozzászólásai | válasz erre | 2017.07.25 10:17:29 (72043)
Üdv Mindenkinek!
Én írtam a Térerőproblémás levelet a turistautak.hu-ra, amit Old_Eye feltett a fórumra.
Segítséget, ötletet, megoldást vártam és várok a bennem felvetődött problémára, ami engem csak esetenként érint - mivel kedvtelésből túrázgatok néha-néha -, de szerintem benneteket jobban. Az egy dolog, hogy ha valaki nem foglalkozik vele, de amint mondani szokták: "Nincs baj, amíg nincs baj!" Én szeretek előre felkészülni, amire lehet.
Mindenkinek köszönöm a segítséget ötletet, aki megpróbál segíteni, gondolkodni a megoldáson! Akinek már esetleg van kész megoldása, örömmel venném, ha megosztaná!
*** Travis: "rengeteg van"
Igen tudom, csak időm, kedvem, türelmem nincs mindet sorbapróbálgatni! Ezért várom, hogy valaki pár ötletet adjon.
A tiédet (cellinfolite) köszönöm, kipróbáltam, majdnem jó!
A következő a baj vele: Térkép csak online van. Ha nincs térerő, nincs internet, nincs térkép! Ez még nem lenne óriási baj, mert a "semmiben" is rajzolja az útvonalat és a mindenkori térerőt, de az egyes pontok infóját (bökésre) csak ott adja meg, ahol 3G van, a sima szakaszokba nem lehet "belebökni" Pedig jó lenne, mert a pontok infoja alapján az időpontból a Locus-ban vissza tudnám keresni az akkori helyzetemet (ahol még volt térerő). Ezenkívül ha háttérbe teszem az appot (pl. a Locus-t nézem közben) akkor NEM rajzol a térképre, sőt visszahívásakor az addigi útvonalat is törli. A naplózása meg csak pár percre nézhető vissza.
Élesben ugyan még nem tudtam kipróbálni, és lehet, hogy nem is jól használom, aki jobban ismeri, kérem segítsen!
A lényeg az lenne, hogy vagy helyre, vagy időre vissza lehessen nézni, hol volt térerő, hol nem, legalább 1-2 órára
*** Hev
Köszi, de NEM a SIM a probléma, hanem a térerő. Ha az nincs, nincs 112 sem (meg semmi!)

Lehet, hogy rossz irányban gondolkodok ezzel a "térerő" dologgal, nem erőltetem, akinek más ötlete, bevált módszere van, szívesen fogadom.
Elnézést a hosszú mondandóért, csak igyekeztem pontosan körülírni a problémámat.
Előre is köszönök minden segítőkész hozzászólást! Üdv!
[előzmény: (72038) Travis, 2017.07.23 09:44:00]

Travishozzászólásai | válasz erre | 2017.07.23 09:44:00 (72038)
"Létezik-e olyan app okostelóra, ami figyeli, térképezi a fogható térerőt..."

rengeteg van, térképen színezve mutatják az útvonalad mentén az erősséget
pl.:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.wilysis.cellinfolite

szvsz annyit lehet tenni, hogy mindhárom szolgáltatót megpróbálod
(2 sim-es teló, vagy, ha többen vagytok különböző szolgáltatóval)

ajánlom a levélírónak, hogy vegyen részt a "kifestők" munkájában a jelzések tökéletesítése érdekében
[előzmény: (72034) Old Eye, 2017.07.23 00:06:04]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2017.07.23 00:06:04 (72034)
Kaptunk egy kedves és érdekes levelet!

Tárgy: Térerő kérdése túrázáskor
Dátum: Szo, Július 22, 2017 6:45 pm
Címzett: info@turistautak.hu

Tisztelt "Turistautak.hu"!

Köszönet az oldal létrehozásáért, üzemeltetéséért, térképekért, tájékoztatásért, segítségért!!!

A napokban - teljesen hobbi szinten - sokat és jókat túráztam a Bakonyban.

Igen-igen nagy segítségemre volt a tájékozódásban egy okostelefon, rajta a "Locus", ami a GPS segítségével TÖKÉLETES tájékoztatást, útbaigazítást adott mindvégig. A térképe és a valóság minden esetben teljesen megegyezett. Pontos volt, a mindenkori helyzetet és a turistajelzéseket tekintve is.

(Ez utóbbiak egyébként lehetnének jobbak is! Mármint a valóságban. Azt tapasztaltam ugyanis, hogy éppen a legszükségesebb helyeken és esetekben - pl. az út kezdetén, elágazásokkor - NINCSENEK kihelyezve. Sok esetben csak a Locus és a GPS alapján találtam rá a helyes útra, ahol aztán már a továbbiakban láthatók voltak a felfestett jelzések is. Ajánlom a "kifestők" figyelmébe a https://hu.wikipedia.org/wiki/Turistajelzések_Magyarországon ismertetőt. Én elolvastam, szerintem ők NEM!)

Azonban szöget ütött fejembe egy másik dolog is:
Azt tapasztaltam, hogy az erdőben legtöbb helyen S E M M I térerő nincsen!!! Ez egy dolog (szerencsére a Locus offline módban is működik), de hiába viszi magával az ember korunk nagy vívmányát a mobiltelefont, teljesen magára van hagyva a "rengetegben". Nem az Amazonas mentén, hanem Mo-on, a településektől pár km-re! (Ami adott estben nagyon sok is lehet!) Baj ugye bármikor történhet: eltéved valaki, vagy ami még rosszabb, baleset éri (ficam, törés), vagy rosszullét, stb. HOGYAN HÍVJUNK SEGÍTSÉGET ???
(akár egyedül vagyunk, akár csoportosan) Műholdas mobiltelefonja szerintem nem soknak van!

Kérdezném:
-Van-e valami olyan egyszerű, megfizethető eszköz, ami bárhol, bármikor működik, és adott esetben segítséget lehet rajta hívni (erdészet, rendőrség, mentők, stb)?
-Van-e olyan (egyszerű, megfizethető) eszköz, ami felerősíti a GSM-jelet, hogy esetleg ott is használható legyen a mobiltelefon, ahol egyébként nem?
-Létezik-e olyan app okostelóra, ami figyeli, térképezi a fogható térerőt, és legalább azt látja az ember, hogy itt még volt, illetve ott már van, csak oda, arra kellene visszamennem, eljutnom?
Vagy legalább pittyeg, rezeg, ha elment a térerő, vagy megjött.
-Van-e bármilyen kütyü, applikáció, ötlet, javaslat, tapasztalat, "használati utasítás" a fenti kiszolgáltatott helyzet kezelésére, megoldására?

Örömmel venném, ha megírnátok véleményeteket, megosztanátok ilyen jellegű tapasztalatotokat velem. Mint írtam, nem vagyok "szakképzett" túrázó, csak kedvtelésből, hobbi szinten túrázgatok, de szeretnék jó előre felkészülni az eshetőségekre. Már amire lehet!

Üdvözlettel


Szólni fogok írójának, nézzen be ide.


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók