turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

KiVihozzászólásai | válasz erre | 2013.04.05 13:59:50 (61549)
Ezeknek az IVV micsodáknak van állandó látható nyoma a terepen?
[előzmény: (61547) Hev, 2013.04.05 13:35:10]

Hevhozzászólásai | válasz erre | 2013.04.05 13:35:10 (61547)
az IVV túrák pontszerzô versenyek.

Ne haragudj de erre nem tudok mást mondani, hogy alapvetően téves, félrevezető amit írsz! Semmit nem tudsz az IVV túrákról mert ha tudnál akkor azt is tudnád, hogy az IVV szellemiségének legfontosabb szempontja, hogy túráik nem lehetnek versenyek.

Az IVV túrák díjazása ugyanúgy jelvény mint a legtöbb túramozgalomé, itt a teljes sorozat megnézheted!

http://turistak.hu/sites/default/files/users/hev/ivv1.jpg

http://turistak.hu/sites/default/files/users/hev/awd-ivv-1.jpg


[előzmény: (61545) Old Eye, 2013.04.05 13:18:59]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2013.04.05 13:18:59 (61545)
Mindannyian egyet értünk e kategorikus szétválasztás szükségességére... ???
Én személy szerint ezt nem érzem ilyen feltétlenül fontosnak, de persze ellenemre sincs!


Nem válaszoltam azonnal. Bocsánat.
Azért kell megkülönböztetni ezeket, mert ha formailag közel azonosak, de célkitûzéseik eltérôek, így mind a 'célközönség' mind a kivitelezés nem ugyanaz.
A túramozgalmat (túrautak) szép helyekre visznek, a zarándokutak szakrálisan fontos helyeket érintenek, a tanösvények ismeretterjesztô célt szolgálnak, az IVV túrák pontszerzô versenyek.

Vizsgáljuk meg a Perbál - Zsámbék közti S turistautat és a vele párhuzamosan futó töki és zsámbéki romtemplomokat összekötô Mária utat.
Az elsô (olahtamas festése) változatos terepen, zöldben, jó levegôn, pazar kilátást nyújtó pontokon át vezet, ôzek ugrándoznak körülöttünk, vaddisznók röfögése hallatszik a bozótból. Viszont az ezt választó turisták nem fogják látni a különleges élményt nyújtó töki Romtemplomot.
A Mária út java része közúton van kijelölve, a zarándokok gyorsan eljutnak a következô imahelyre benzin-, gázolajbûzben, kerítések mögött acsarkodó kutyák vonítását hallgatva, de nem sokat látva a természetbôl.

Az utak kategorizálásával a felhasználók választását könnyítjük meg.
[előzmény: (61506) hadidoki, 2013.04.04 21:28:34]

hadidokihozzászólásai | válasz erre | 2013.04.04 21:28:34 (61506)
Mindannyian egyet értünk e kategorikus szétválasztás szükségességére... ???
Én személy szerint ezt nem érzem ilyen feltétlenül fontosnak, de persze ellenemre sincs!
Ha már szétválogatás, mindenképpen a Turamozgalom= mezőben oldjuk meg, ne növeljük a sorok számát tovább. (így Andrást sem terhelnénk)

Az adatbázisban felesleges a hosszú név, de a térkép szebb, használhatóbb teljes névvel ellátva. Viszont a rövidítésekből nem lehet gond a térképre kiíratni a túra teljes nevét.

A Magyar Zarándokút miatt nem aggódom, tudom, jó kezekben van. :-) Csupán szeretném elmélyíteni a köztudatban a létét, elfogadtatni mint hosszútávú túrát. Hiszen az, függetlenül a szakrális jellegétől, egypofás specialitásától.
[előzmény: (61503) Old Eye, 2013.04.04 20:52:20]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2013.04.04 20:52:20 (61503)
Micsoda mellébeszélés... minden téren... Avagy nem mondtam elég világosan, eléggé kerek szájjal, mi a kérdés?

Hogyan különböztessük meg az adatbázisban a túramozgalmakat, a zarándokutakat, a tanösvényeket és az IVV utakat egymástól?

Mindannyian egyet értünk e kategorikus szétválasztás szükségességére, csak a hogyanjában nem hangzott el még enyémen kívül más javaslat.
Andrástól valszeg nem kapunk erre még két-három paramétert a Turamozgalom= mellé.
Ezért javasoltam, mindent vegyük fel ebbe az egy mezôbe és tipizáljuk mindegyik értéket vagy prefixszel (TM:, ZU, T;, IVV:) vagy suffixszel ((tm), (zu), (t), (ivv)).

Egyetlen kimenetgyártó használja ezt a mezôt. Ne becsüljük le programozóit! Egy perc alatt beraknak három utasítást, melyekkel egybôl típusuk szerint szétválogatják a mozgalmakat és vagy layer-eket csinálnak vagy eldobják, ami nem kell nekik. És ezért még kezet is csókolnak nekünk ;-)

Rövidítések általános bevezetését nemcsak helyspórolás miatt javaslom (több tucatnyi vonaldarab attribítuma 'Varbó - Andó-kúti Erdei Tanösvény'... brrrr), hanem mert így a kimentgyártóra bízzuk, mit is jeleníttet meg, rövidítést vagy teljes nevet. OMP meg hozzájut ama lehetôséghez is, hogy ha talál pl egy PASA kulcsot, nyelvi környezet szerint generálhat vagy 'Parlagi sas' vagy 'Königsadler' vagy 'Bald eagle' nevet...

hadidoki - Nyugi, meg fog maradni munkád, mindjárt fel is veszem a Magyar zarándokutat a táblázatba MZ rövidítéssel. Azonban láthatod, mindaddig, amíg nem nem oldjuk a megkülönböztetését a többi mozgalomtól, speciális célkitûzése és egypofássága miatt most nem ajánlatos kezelni a többivel együtt.

hev - IVV túrákkal kacsolatban az a probléma, hogy habár nagyszerû a cél, amit kitûztek maguk elé, de... Nézd, ha én, mint matematikus elsô végigolvasásra nem értettem meg az IVV pontozás lényegét (még a német leírását is elolvastam, hátha rossz a fordítás), akkor baj van (nem feltétlenül velem). A magyar ember lelke egyszerû. Kell egy füzet, benne kockák, és megy hogy minél többet kitöltsön belôlük.
Nem látok a jövôbe, tévedhetek, annyira megnyíltak a határok, sokakat - magyarokat is, külföldieket is - érdekelhet, de akkor is külön kell ezeket az IVV utakat kezelni, egy szinten a túramozgalmakkal, zarándokutakkal, tanösvényekkel.
A kérdés marad:

Hogyan különböztessük meg az adatbázisban a túramozgalmakat, a zarándokutakat, a tanösvényeket és az IVV utakat egymástól?
Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók