turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

modrashozzászólásai | válasz erre | 2010.10.16 21:41:31 (42918)
Örömmel látom, hogy "tovább gördült az ügy", néhány dologra reagálnék:

"Értelmes kiemelés" az OMP-rétegen: én a szaggatott vonalra voksolnék, ez a szokásos. A megszűntnél lehet másfajta szaggatás, ami "halványabb" hatást kelt - ha cizellálni akarjuk, mondjuk pontozott vagy pontvonal... :) De bármi más, akár ennél is kifejezőbb és könnyen megvalósítható mód jól jöhet szerintem. Typ-ezéshez nem értek.

Szerintem O'Eye valamit elnézhettél, vagy én vagyok amnéziás, mert nem emlékszem arra, hogy András bevezetett volna 2 új paramétert. Csak talán azt mondtam, hogy amikor a tervezett/megszűnt jelzések kezeléséről eleinte beszéltünk, akkor felmerült ez a lehetőség is, de egyszerűbbnek és jobbnak tűnt a labelbe tenni a módosító jelekkel. Viszont időközben nem készült el hozzá pl. az eredetileg tervezett szaggatott megjelenítési mód, GPS-en másfajta kiemelés, stb.

A V mint szín teljes értékű, azaz lehet V+, VL, stb. (van is már VL, meg V+< felfestve a valóságban is). A Mária út jele VM+, de az egyszerűség és a hagyomány kedvéért az M+-nak a default színe V. Ez egyébként zavart okozott már eddig is, mert ugyanúgy jelenik meg, de más adat van mögötte (pl. adott jelzésen való tervezéskor). Ezért szerintem az első lépés az lehetne (MapAudit), hogy minden M+-t vagy M+_-t ami előtt nincs szín, átalakítunk VM+-ra ill. VM+_-ra, így nem kell vacakolni ezzel a default szín problémával. (A narancs sávot nem kezeljük most [még?] külön színként, de már emlékszem, hogy a spec. jelzéseken is rengeteget vitatkoztunk, és ami a wikin most van, abban maradtunk, tehát van egyéb szín, az E, de vehetjük sárgának is).

Igen, a MapEditnek van Mercurial repository-ja, ezért tudtuk többen egyszerre programozni, de a php-khoz még nincs ilyen, András kérdésemre most azt mondta, nyaggassuk tovább ez ügyben...

Szerintem nem baj, ha van átmeneti időszak, mert lehet tesztelni, fejleszteni közben és ha valami hiba csúszna a gépezetbe, akkor nem tűnne el bizonytalan időre minden. Csak legyen megmondva, hogy az átmeneti időszak alatt miből dolgozik az OMP (célszerűen az újból, amint át lett másolva az extrába) és hogy az átmeneti időszak végén egy újbóli ellenőrzés ill. áttöltés kell a labelből az új extrákba, ha netán valaki még a labelben módosított. Ha ez tisztázva van, akkor én nem látok gondot belőle...

És annyit feltétlenül kommunikálni kéne valahol a térkép oldalon, hogy aki a tervezett jelzéseket (pl. Mária út) keresi, az megtalálja az OMP-n itt meg itt...

Ja és holnap avatjuk a nemrég még tervezettnek bejelölt Z+-et a Budai-hegyekben: :)
http://www.turistautak.hu/maps.php?id=magyarorszag&image=raster&lat=47.530417&lon=18.894207&zoom=64&arrow=0
Ez a jelzés sem jöhetett volna létre (ilyen gyorsan és jól szervezett módon), ha nincs a tuhu! :)
[előzmény: (42916) Old Eye, 2010.10.16 16:39:34]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2010.10.16 16:39:34 (42916)
(1) Csak átmenetileg.
(2) A TuHu a kész, létezô turistautaknál nem tesz semmiféle megkülönböztetést a standard és a spéci turistajelzések között (csak annyiban, hogy felsorolásban a KPSZ rangsor utánra teszi az M+ jelölésûket. Ha átvisszük az extra paraméterekbe a tervezett/törölt utakat, mindent átviszünk. Nektek kell megkülönböztetnetek például az 'S+_' és ez 'Sm+_' jelöléseket, mikor átpasszírozzátok az adatokat a Mária út layer-be.
(5) A MapAudit auditál és opcionálisan javít, de csak kliensen, csak tájegységenként és csak akkor, ha felhívják.

Mennyi idő lenne az átmeneti időszak?
Az extra paramétereket feltöltô algoritmus megírása fél óra, tesztelése 1-2 óra; ez nem gond.
Az összes tájegységet egyenként le kell tölteni, megbuherálni és visszatölteni. Ez 7-8 munkaóra.

P.s.: A MapAudit az 'm+' jelölést alakjelnek tekinti. Ezért elôtte elfogad bármi más színkódot. Az új 'V' színkód csak ez alakjellel állhat. 'V', 'V3', 'Voo' nem megengedett. Most.
Tudtok a jósvafôi narancsszínû sávról? Hogy is ábrázoljuk?!
[előzmény: (42913) Trackman, 2010.10.16 15:10:34]

Trackmanhozzászólásai | válasz erre | 2010.10.16 15:10:34 (42913)
Sophegyi felhívta a figyelmem arra, hogy alakul egy megállapodás-féle, amely alapjait komoly írta le. Erre regálnék, mint tuhu rajzoló és mint omp tag (ebben a fontossági sorrendben!).

1. Készüljön el az omp által javasolt két új extra és töltsük ki (Old Eye?), de a labelt egyelőre ne bántsuk.

Jaj. Ez nem jó. A tuhunak. Párhuzamosan ugyanaz az adat két helyen = biztos káosz.

2. Ne különböztessük meg a Mária utat a többitől.

Ez jó, szerintem is kezeljük úgy az M-eket, mint minden más turistajelzést.

3. Készítse el az omp (a tuhu is megtehetné, de nem fogja...) azt a typ nélküli kimenetet, ami gyakorlatilag megegyezik a mostani térképünkkel, azaz tartalmazza a tervezett és megszűnt utakat is értelmes módon kiemelve.

Na ezt nem értem, több szempontból sem:
typ nélküli kimenetet
Nincs typelt és anélküli kimenet. Van többféle kimenet, amihez lehet kérni typet, vagy azt ki lehet kapcsolni. A kiemelős "termékeknek" gyakorlatilag nincs értelmük typ nélkül.
gyakorlatilag megegyezik a mostani térképünkkel
Melyikkel? A tuhun is van egy csomó féle.
értelmes módon kiemelve
Milyen az értelmes mód?
Mit jelent a kiemelés a mondatban korábban található typ-nélküliséggel együtt?

5. Ha ez elérhető, akkor vegyük le a tervezett és megszűnt utak kiemelését a jelenlegi tuhu-s térképről, és válasszon mindenki kedvére. Adjunk munkát újra Old Eye-nak és a MapAuditnak, hogy ezen megszüntetés előtt rendbe tegye az extrákat. Azt ugyanis elfogadom, hogy az átmeneti időben lesz olyan, aki label-be írja megszokott módon a _ és # jeleket, de azt nem, hogy ha átállunk, akkor is. Ha valakinek fontos a tervezett út, akkor figyeljen oda az extráira is!

Mennyi idő lenne az átmeneti időszak?
Lásd első megjegyzésemet. Ha az átmeneti időszak hosszabb nulla másodpercnél, akkor az egész átalakításnak több lesz a kára, mint a haszna.

6. Örüljön mindenki!
Ez a pont tetszik! :)
[előzmény: (42866) pgyp, 2010.10.15 17:08:32]

pgyphozzászólásai | válasz erre | 2010.10.15 17:08:32 (42866)
ha csak ennyi kell, az 1-2 nap alatt kész lesz:-)

1. omp réteggel megoldható, mint a mariamarks
2. ezután már tényleg csak egy új réteget kell csinálni a GV-ben, jól írod
3. Ez már most is műkszik, SHIFT+6 TervezettTuristaut
4. ez valóban gond, de jelenleg ennek más bajai is vannak, azok megoldásával egyidejúleg nem sok idő ezt is megoldani, szóval itt nem ez a gyenge láncszem.
+e: ezt Old Eye simán megcsinálja 1 óra alatt, cserébe megyünk segédmunkásnak hozzá;-)

az átmeneti időszak az első kettőre kevesebb, mint két hét volt, szóval ha ki is vennénk a Labelből akkor sem okozna túl nagy hibát.
Az omp kimenet(ek) belinkelését én ettől függetlenül is támogatnám, de ha emiatt valósul meg, nekem úgy is jó.
[előzmény: (42865) modras, 2010.10.15 16:39:30]

modrashozzászólásai | válasz erre | 2010.10.15 16:39:30 (42865)
Ne csak a kimenetről beszéljünk! Ahhoz, hogy a jelenleg használt funkcionalitást reprodukálni tudjuk a 2 extra paraméter esetén, akkor mint már mondtam, a következőkre van szükség - komoly javaslatának kiegészítéseként:
a. olyan GPS kimenet, amin láthatók a tervezettek/megszűntek is (ahogy mondjátok),
b. olyan webes kimenet, amin láthatók a tervezettek/megszűntek is (OMP GV réteggel megoldható),
c. a MapEditben egy megjelenítési kapcsoló, hogy ikonként láthatóvá tehetők legyenek a tervezettek/megszűntek (a normális szerkeszthetőség érdekében - ezt valószínűleg nem nehéz megcsinálni),
d. a webes útvonaltervezőbe egy vagy két checkbox vagy más kezelőszerv, hogy lehessen a tervezetteket/megszűnteket opcionálisan figyelembe venni a route, itiner, szintábra generáláshoz (amúgy is a tervezőt rendbe kell tenni, ehhez hogy be tudjunk segíteni, a MapEdithez hasonló Mercurial repository kellene, de Andrásnak nem volt még rá ideje tavaly tél óta, csak a MapEditre, amin így többen jól együtt dolgoztunk anno a típusreform idején),
+e. opcionálisan: a MapAudit-ba ki kéne találni valami módot arra, hogy ha ugyanaz a jelzés a tervezett/megszűnt/meglévő mezőkben egyaránt szerepel egy szakaszhoz, akkor legalább is jelezze, de akár némi automatizmussal rendezheti is, ha biztosan lehet (pl. ha tervezettben is szerepel, de a felfestettben is, akkor szedje ki a tervezettből). Ez utóbbi ráérne később is, de fontos az adatok integritása szempontjából, ne felejtsük el...

Ha el is döntenénk ezt az irányt, ezeket az "átmeneti" időszakban feltétlenül meg kell oldanunk, addig nem szabad kivennünk a labelből, különben komoly rombolás történne, azaz fontos funkciókat veszítenénk el a kiszervezéssel, amit nem kevesek hasznára használnak most.

De ha OMP-s letöltést akarunk tuhu oldalra tenni, akkor 2 paraméterbe kiszervezéstől függetlenül is, ill. ha lesz kiszervezés, az átmeneti időszak alatt is be lehetne linkelni egy olyan OMP kimenetet, amin nem látszanak a tervezettek/megszűntek... Ha a parttalanná váló "filozófiai" vitákat félre téve egyszerűen csak egy ilyen kimenetre lenne szükség sürgősen...
[előzmény: (42851) -bj-, 2010.10.15 13:45:46]

-bj-hozzászólásai | válasz erre | 2010.10.15 13:45:46 (42851)
Ha már szavazgatunk, gyenge kezdőként hadd tegyem meg a javaslatomat:

1. Készüljön el az omp által javasolt két új extra és töltsük ki (Old Eye?), de a labelt egyelőre ne bántsuk.

2. Ne különböztessük meg a Mária utat a többitől.

3. Készítse el az omp (a tuhu is megtehetné, de nem fogja...) azt a typ nélküli kimenetet, ami gyakorlatilag megegyezik a mostani térképünkkel, azaz tartalmazza a tervezett és megszűnt utakat is értelmes módon kiemelve.

4. Ez a kimenet legyen elérhető a tuhu honlapjáról pont úgy, mint a többi. Az mindegy, hogy fizikailag az omp szerverén van, de ezt ne vegye észre az átlagjúzer. Legyen ez a jelzésfestő kimenet. (Egy linket csak be tudunk szúrni.)

5. Ha ez elérhető, akkor vegyük le a tervezett és megszűnt utak kiemelését a jelenlegi tuhu-s térképről, és válasszon mindenki kedvére. Adjunk munkát újra Old Eye-nak és a MapAuditnak, hogy ezen megszüntetés előtt rendbe tegye az extrákat. Azt ugyanis elfogadom, hogy az átmeneti időben lesz olyan, aki label-be írja megszokott módon a _ és # jeleket, de azt nem, hogy ha átállunk, akkor is. Ha valakinek fontos a tervezett út, akkor figyeljen oda az extráira is!

6. Örüljön mindenki!

Jelenleg ennél jobb kompromisszumot nem tudok elképzelni. Persze más tudhat, finomítsuk. Utána szavazzunk!
Ezt a gondolatrohanást az omp-vel nem egyeztettem, itt előforduló tagjai tekintsék kérdésnek.


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók