turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

modrashozzászólásai | válasz erre | 2010.10.12 20:21:57 (42722)
A tuhu mindannyiunké és mindenkiért van, és pont az benne a szép és jó, hogy az előre mutató törekvéseket (eddig legalábbis) nem gátoljuk, hanem támogatjuk és segítjük egymást. Egy tervezett turistaút nem 1-2 ember magánügye, hanem igenis közügy és létező valóság. Sokminden van, ami a terepen fizikailag nem látható, mégis rajta van a térképen (védett terület, Bp. határa, stb. - nem sorolom, erről más is írt már). S ez egy széleskörű lehetőség, nem egy zárt csoport magánakciója.

A MapEdittel nem akarjuk adminisztrálni, hanem tesszük. Nem tervezünk vele, hanem térképet rajzolunk, olyat, amin a tervezett útvonalak is rajta vannak. MapSource-ban egy különálló, független adatállományt készítenénk (ami nem követné mondjuk a tuhu időközi frissítését, egy-egy nyomvonal pontosítását vagy ilyesmiket - ráadásul az extra paraméterek nem kezelhetők vele, a domborzatmodell nincs úgy alatta ahogy mondjuk itinert lehet kérni a tuhun - már ha épp jól működik), ami újabb felesleges rajzolást és adminisztrációt jelentene (használjuk amúgy, nem azért mondom), hiszen az utakat úgyis be kell rajzolni, a jelzés úgyis meg fog valósulni... S ha meg már lehet tudni, hogy az tervezett út, miért ne tennénk közzé? Minden normális térképen rajta vannak a tervezett utak, pont a tuhun ne lennének...? De ezt már korábban nem egyszer végiggondoltuk, átbeszéltük, ezért nem értem az újra meg újra fellángoló ellenkezést.

Konkrétan a Mária úttal - hogy mást ne említsek - tesszük mindezt egy korábbi megállapodásunk fényében idestova már több mint másfél éve. S ráadásul itt nem "mi" meg "ti" van, hanem akik a Mária utat rajzolják, rajzoljuk, a tuhu közösségéhez, "szellemiségéhez" tartozunk. Az nem kis eredmény, hogy egyáltalán (megjegyzem már majdnem egy éve!) tud ilyet a térkép, hogy tervezett/megszűnt útvonal, mert előtte valóban zavaró volt a helyzet. Most világosan látható mi a tervezett és mi a nem. Nem értem, mi lehet ebben a zavaró. Világosan meg van mondva a jelkulcs. Az "átlag-térképolvasó" (már ha ilyet el tudunk képzelni, nem tudom milyen alapon ill. milyen alapon feltételezzük, hogy nem örül a pluszban közölt információnak) nem hülye, s ráadásul aki GPS-szel van, annak nem édes mindegy-e, hogy hol milyen turistajelzés van van nincs épp per pillanat? Hisz úgyis tudja, hol van épp és merre megy. Nem hiszem, hogy fair lenne összehasonlítani egy információtartalmat, ami valakiknek (azért nem 1-2 embernek!) fontos, azzal, ha netán feltételezetten több embert inkább zavar a jelenléte. [A demokrácia szerintem nem egyenlő a többségi diktatúrával, ld. nemzetiségi kisebbségek, de ebbe inkább ne menjünk bele.] Engem is sokminden zavar a világban, mégis tudom, hogy van akinek fontos, ezért elfogadom... Miért? Engem vagy másokat pl. zavarhatna bármilyen más tematika, POI típus (roncsautó, mindenféle geoesemény meg húsvéti tojás, meg névrajz [tényleg, az ott van a terepen?], meg pecsételőhely, stb.) mégis valakiknek fontos. Szóval ilyen alapon nagyon sokmindenbe bele lehetne kötni. Vagy rajzoljam tele Budapestet "ház" POI-val? Az abszolút valóságos, még csak nem is zavarhat senkit...

Az más kérdés, hogy ha van olyan, ami csak úgy vágyálomként van tervezettként berajzolva és megvalósításán senki nem fáradozik, vagy olyan megszűnt útvonalat ábrázol a térkép, ami régebben szűnt meg és a terepen már nyoma sincs, azokat valóban vegyük le. De ami komoly, azt ne tüntessük el. Mennyivel lenne jobb, ha mondjuk a Mária út épp szakaszosan lenne rajta és senki nem értené, mi ez az egész, honnan hová akar vezetni... ? S nem tudnánk mindig percre up-to-date-en tartani, hogy hol melyik szakasz készült már el. Meg ha valami tervezett és valaki arra jár, lehet hogy már épp fel van festve. Akkor egyszerűbb leszedni egy karaktert a labelből, mint újra rajzolni, meg feleslegesen trackelgetni. De ez csak egy példa a számos műveletből és gyakorlatból, ami (ki)használja ezt a funkcionalitást.

A két extra paraméterbe való kirakással csak eltüntetjük, mert egy csomó funkcionalitást elveszítünk és nincs aki ehhez megfelelő kezelőfelületet írjon most. A térképrajzolók nem fognak vele törődni, az átrajzolásoknál szakadni fog, stb. (ugyanez történik pepitában, ha route-ként akarjuk kezelni, az még rosszabb talán). A webes felületen az útvonaltervező egyrészt most nem működik, másrészt ott is fejleszteni kéne hozzá az opciókat, hogy ki legyen vezetve az extra paraméter, de ha nem garantált pl. egy egyszer összefüggőként berajzolt útvonal összefüggőn maradása (mivel a térképrajzoló nem látja vagy nem törődik vele), akkor az sem ér semmit... S az OpenMaps-os rétegkülönválasztás sem ér semmit, ha a tuhun a rajzoláskor nem látszik, nem jól kezelhető, ugyanilyen okokból... Én is egyeztettem Andrással, nekem ezt közölte: " majd ha lesz valaki, aki felkészíti a mapeditet, addig nem mehet."

Szerintem az talán könnyebben megvalósítható és jobb irány lenne, hogy készüljön olyan GPS kimenet _is_, ahol a nem kívánt elemek ki vannak vágva a labelből és nem jelennek meg. De ha az Openmaps-ban elkészülnek a szóban forgó rétegek, akkor ott már ez adva lesz, addig pedig szerintem semmiképp nem volna szabad megváltoztatni a jelenlegi rendszert. Utána is meg kell gondolni, hogy mit és hogyan, hogy ne vágjuk ki magunk alatt a fát...
[előzmény: (42708) Old Eye, 2010.10.12 15:59:29]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2010.10.12 15:59:29 (42708)
KiVi - Jöjjön. Köztes megoldás kizárt. A két extra paraméter bevezetése pillanatában az összes tervezett / megszûnt turistajelzés kikerül a Label='-bôl a megfelelô helyre.
olahtamas - Ezt a konverziót jobb, ha robotra bízzuk, az nem néz el semmit.
Modras - Elöljáróban: Senki sem kérdôjelezi meg és kicsinyli le munkátokat!!! Részemrôl minden elismerésem!
- Csak az alkalmazott eljárásotok nem felel meg TuHu szellemiségének. TuHu nem értetek van, hanem az átlag térképolvasónak. Pár km tervezett/megszüntetett turistautat elbír a rendszer (mint egy-két tûzcsapot, pár roncsautót), de többszáz km-t már nem (mint egy kisváros összes tûzcsapját, szelektív hulladékgyüjtôjét a többség nem akar látni, csak egy-két tûzoltó és guberáló...).
- Nem értem, miért akarjátok MapEdittel adminisztrálni M+ utakat? A MapEdit nem erre való. A MapEdittel térképet rajzolunk, nem tervezünk semmit. Használjátok inkább a MapSource-öt. És a TuHun ott vannak a route-ok. Tökéletesen megfelelnek a célnak. Mint tervezôk annyi tervezett utat tolhattok fel és mint jelzésfestôk tölthettek le, amennyit csak akartok, és úgy, hogy a TuHu profilját - a térképek bôvítését és naprakészítését - nem zavarjátok, magánügyetek marad.
- Hogy mennyire zavar bennünket... A terepen az iciripiciri képernyôket böngészô júzereket nagyon. Többen vannak nálatok. Sokkal.
- A MapAudit legújabb verziója az MP file beolvasása után ki fogja írni, hány méter tervezettnek és megvalósítottnak jelölt M... turistautat talált. Segít a tisztánlátásban.
[előzmény: (42695) KiVi, 2010.10.12 13:07:14]

KiVihozzászólásai | válasz erre | 2010.10.12 13:07:14 (42695)
Kozultáltam Andrással, a két új paraméter jöhet, de akkor a labelből tiltsuk ki ezeket. Az indoka: "Hát, abból nagy keveredés lesz. A szabálykövető jó fiúk a paramétert fogják tölteni, a lusták meg a labelt. Nehéz meghúzni a rövid határidő határát, lásd az ideiglenesen hazánkban tartózkodó szovjet csapatok esetét.
Szerintem vagy kitiltjuk a labelből a tervezettet és a megszűntet, vagy inkább maradjon a jelenlegi és a kimeneteken kiszűrjük, de a köztes megoldást nem tudom támogatni."

Nos, jöjjön a két új paraméter?
[előzmény: (42694) pgyp, 2010.10.12 12:55:39]

pgyphozzászólásai | válasz erre | 2010.10.12 12:55:39 (42694)
szerintem ebben (is) hallgatni kellene Trackmanre:
kellene 2 új extra paraméter, TervezettJelzes ill. MegszuntJelzes névvel. Ezután a labelből eltüntetnénk az összes jelenleg zavaró paramétert, azaz a kiemelős terméken sem látszana semmi. Ehhez még a kimenetgyártást sem kellene átírni. Az omp-n elkészül a Mária-út réteg, mivel a határokon átnyúlik maga az út is, lehetne egy megszűnt/tervezett réteget is csinálni (ez is szóba került már), így a jelzésfestők ez alapján tájékozódhatnának. Ha még a szabadon összeválogatható rétegek/országok-tájegységek is megvalósulnak az omp-n (CustomMapMaker), akkor nagyon rugalmasan kezelhető térkép kerülne a júzerek kezébe.
[előzmény: (42692) olahtamas, 2010.10.12 12:43:16]

olahtamashozzászólásai | válasz erre | 2010.10.12 12:43:16 (42692)
Egyébiránt ez teljesen logikus lépés, hiszen a Mária út túlível a határokon.
[előzmény: (42690) -bj-, 2010.10.12 12:31:07]

-bj-hozzászólásai | válasz erre | 2010.10.12 12:31:07 (42690)
Nem akarok a társoldal fórumából engedély nélkül idézni, de az említett érintettek "tárgyalnak" a Mária út layer-ről. Nekem ebből az jön le, hogy az ő térképüket foglák használni. Akkor miről beszélünk?
(Tudom, az adatokat a tuhu szolgáltatja, de innen szerintem nem lényeges kérdés a kiemelés.)

((Egyébként nekem tök mindegy, ezt senki nem tekintse "szavazatnak"!))


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók