turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

modrashozzászólásai | válasz erre | 2010.02.05 01:11:29 (38271)
Az aktualizáltatni azt jelenti, hogy kézzel kell frissíteni (persze elvileg lehet bizonyos módosulásokat automatikusan is, de most a trail ezen verziója a hivatalos útnyilvántartást testesíti meg, ami nem jó ha attól függetlenül változik, hogy a kezelő tudna róla - pl. a telekkönyv sem változik meg attól, ha valaki a google térképen arréb rak egy vonalat). Az már izgalmas kérdés, hogy ha trail mintájára a route-kezelést megújítjuk, és trip-eket lehet létrehozni, hogy ott hogyan aktualizálódik. Szerintem ott egy kapcsolóval lehessen megmondani majd, hogy automatikusan újratervezzen-e a rendszer ha változik az alaptérkép....

A trailsban jelenleg csak az útjelzés van, és (csak/lehetőleg) azon tervez. Majd a trip-ben lehet pontosan úgy ahogy írod, hogy két noi közt más-más tervezési feltételekkel (a lehetséges szempontoknál pontosan azokra gondoltam, amik most az útvonaltervezés beállítása lapon szerepelnek)...

Igazából a trail a trip egy spec. esete, de nem akarok most egyszerre túl nagyot harapni... No meg a noi kezelés teljesen más lenne majd: szerintem tetszőleges POI megadható kell legyen, sőt a userek maguk létrehozhatnának privát POI-kat, amik mondjuk egy új, waypoint típusba fognak tartozni és csak ők látják (s lehet hogy nem is a poi táblában kell tárolni, csak azzal analóg módon)... Ahhoz még azt is meg kell oldani, hogy rész-szakaszokra lehessen hivatkozni, hiszen most minden noi mesterségesen szakaszvégpontban van. Persze érdekes kérdés, mert a noi-k helyes kezelésében a legnagyobb kihívás épp az, ha egy csomópontot átszerkesztenek, hogy akkor mi történjen pontosan... A szakaszokhoz be fogjuk jegyezni, ha a végükre/elejükre noi illeszkedik, s hogy melyik, tehát elvben megtalálhatók a rajzolás után azok a végpontok, amik közé kell valahová tenni...
[előzmény: (38266) Trackman, 2010.02.01 23:48:30]

Trackmanhozzászólásai | válasz erre | 2010.02.01 23:48:30 (38266)
trails táblában egy csomó adat (lehet hogy a geometria is) ... lehet viszont aktualizáltatni
Ez a legfontosabb része. Ez a "lehet" és "aktualizáltatni" mit jelent, minek hatására aktualizálódik (ha tárolásra kerül a geometria is)?

A trailsban van tehát az is, hogy a hozzátartozó noik között milyen tervezési paraméterekkel kell utat keresni? Pl. csak piros jelzésen, vagy inkább piros jelzésen?
Egy trailon belüli noik közti tervezésnél lehetnek különféle szempontok, vagy az a trail sajátja?

ebből kiindulva magát a route-ot is meg lehet jobban fogni majd
Már megfogtad sztem. A "legalacsonyabb szintű" route pontosan a noik sorozata és a szempont, ami szerint útvonalat kell keresni közöttük. Hogy aztán ezt "felfelé" mennyire bonyolítjuk, az egy másik kérdés.

A szempontok még nagyon érdekelnének, ami megmondja a két noi között a "merre"-t.
[előzmény: (38265) modras, 2010.02.01 22:54:51]

modrashozzászólásai | válasz erre | 2010.02.01 22:54:51 (38265)
Most még csak egy egyszerű változat van/lesz első lépésben, hogy a jelzett turistautakat útvonalakként generáljuk. Ehhez van egy trails tábla, amiben megvan hogy melyik jelzésű út melyik noi-kat érinti (+egyéb leíró adatok), többnyire csak kezdő-végpont. Később az összes érintett csomópontot hozzá szeretnénk rendelni egy-egy úthoz, de azt már nem teljesen kézzel (min. a csomópontok elnevezését viszont igen). A noi-k id-je fog vsz. tárolódni a szakaszoknál, hogy melyik melyikhez tartozik, s az alapján fog tudni "mozogni" vele (bonyolultabb átszerkesztéseknél persze ügyeskedni kell majd ezzel - a cél az hogy a rajzolónak lehetőleg ne kelljen a noival foglalkoznia, ideális esetben ne is lássa - de ez csak következő lépés és persze érdekes problémákat vethet fel). Most még hierarchiában nem gondolkozom, első körben annyi a cél, hogy a jelzett utakat a route-nál egy felsőbb szinten lehessen definiálni, azaz nem szakaszazonosítók sorozataként, hanem noik sorozataként + útjelzés, ami alapján az útvonaltervező tudja generálni (s ha kell újragenerálni, verziózva) az útvonalat (aktuális route-ot hozzá). A trails táblában egy csomó adat (lehet hogy a geometria is) tárolódni fog, azaz ha átszerkesztik a térképet, akkor az nem bántja a létrehozott útvonalat; lehet viszont aktualizáltatni. Később többfelé is el lehet majd menni a fejlesztéssel, pl. itinerben a noik feltüntetése, útvonaltervezés előregyártott szakaszokból, útbaigazító táblarendszer tervezésének megtámogatása, noi-hierarchia, stb... Sőt azt hiszem, ebből kiindulva magát a route-ot is meg lehet jobban fogni majd, azaz nem csak a jelzett turistautak mint útvonalak, hanem pl. teljesítménytúrák útvonalai EP-okkal, stb. szóba jöhetnek hasonló elveken, de az már megint egy további, távolabbi lépés, ha ez így működni fog... Röviden ennyi most. :)
[előzmény: (38260) Trackman, 2010.02.01 20:47:43]

Trackmanhozzászólásai | válasz erre | 2010.02.01 20:47:43 (38260)
Nagyon örülök, hogy ez elindult valamerre!!!
Megnéztem a zöld pöttyöket, kérdésem, hogy a pöttyök hovatartozása hol/hogyan van tárolva, hogyan látható/szerkeszthető (hierarchia, sorrendiség, stb). Ha rajzolok egy zöld pöttyöt, az mitől fog valamely magasabb egység részévé válni? A wikiben leírt trip-trail-noi hármas a teljes hierarchia? A noi2noi útvonal tervezési szempontjai hol/hogyan adhatóak meg, szerkeszthetőek? Most hirtelen ennyi... :)
[előzmény: (38223) modras, 2010.02.01 01:40:40]

modrashozzászólásai | válasz erre | 2010.02.01 01:40:40 (38223)
A Budai-hegységben megjelentek zöld navaid-ok, amik a jelzett turistautak végpontjait és csomópontjait hivatottak jelölni. Egy kísérleti rendszeren kezdtünk dolgozni Andrással (vö. http://www.turistautak.hu/wiki/Turistautak_logikai_hálózata - NOI), melyből a prototípus a Budai-hegyekre készül.

A zöld navaid-ok a későbbiekben automatikusa(bba)n fognak kezelődni és majd külön opcióval lesznek lekérhetők a letöltéskor. Addig is, türelmet kérünk, s kérlek ne bántsátok a zöld pöttyöket, ne is hozzatok létre még külön ilyet, csak annyiban mozgassátok, ha átrajzoljátok magát az útcsomópontot ill. -végpontot... Előre is köszönjük!


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók