turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

V_Gaborhozzászólásai | válasz erre | 2020.01.07 22:26:39 (2977)
Köszi a magyarázatot.

Sajnos nehéz a sok-sok funkció és lehetőség mellett megtartani az egyszerűséget.
Nekem a csempék több okból sem jönnek be. Lassú, sok helyet foglal. A terepen derül ki, hogy a 1x szint 3 csempéje nincs a cache-ben és akkor nézhet a térképet nagyítva.

Az összes ládát letölteni (alap adatokat) is feleslegesnek tartom. Erre egy öreg japán nekem azt mondat: "noise". A (szükséges) lényeget nem látjuk tisztán.

Az pedig, hogy kinek mi fontos, nehéz standardizálni.

A térképes megközelítést jónak találom, sima lista talán felesleges is. Ebből a szempontból mind a két új app jó felé halad.
Én valami hasonló megközelítésre gondoltam (ha én írnék appot):
https://youtu.be/9X_y8FJCNb0?t=491
A kártyák a térkép (aktuális) közepéhez viszonyítva jelennének meg (kicsit kissbben). Ott rögtön látható lenne az adott pár láda adata. A többi kártyáért/ládáért pedig csak suhintani kellene.

Vissza a realitásokhoz. Most elindítottam az appot. Valami frissítési üzenet felvillant. Gondoltam, de jó. :) Két mozgó változott, ránéztem. Egyik sem az aktuális állapotot tükrözte. Szóval nem tudom, mi frissült akkor. Mi is a teendő? Kézzel frissítek. De mit is? A teljes lista a legkézenfekvőbb, az van "közel". Erre pörög párezer láda adatán. Pedig nekem már sok megvan. Egy kezdőnél ez mégtöbb adat felesleges frissítése.

A régi g:hu ebből a tekintetből sokkal jobb volt. Minden ládát töröltem. Csak a mozgókat frissítettem. Nyomon lehetett őket országos szinten követni. App indítás után egy gomb megnyomással intzézhető az ügy.
Ha készültem valahová, akkor azt a területet letöltöttem (én 70 km sugárral bőven jó vagyok "megritkított" területen, kezdőknél ezt 30-40 km-re tanácsolom). Utolsó lefedett részen megint (kis menüzéssel) frissíthető a teljes letöltött (pár 100 db láda, leírás, állapot, utolsó logok). Nem ezres nagyságrendekkel kell operálni.

Más: kinagyítottam a zoom gomokat 1,5x-re. Ha rájuk bökök pl. 3x (mínuszra), akkor ki - ki - be zoomol, vagy ki - be - be zoomol. Pedig pont ugyanoda bökök. Ez felejtős. Marad a csippantás, ami nem egykezes mód. Túra közben nem mindig szabad mind a két keze az embernek (kesztyű, túrabot, víz, stb. miatt).
[előzmény: (2968) petrot81, 2020.01.07 09:02:54]

petrot81hozzászólásai | válasz erre | 2020.01.07 09:02:54 (2968)
A frissítés egy darabig a logóra (is) volt téve, de az végképp el van dugva a szemek elől, így jobbnak láttam kiírni a dátumot és azt kattinthatóvá tenni. (a logó egyébként is más szerepet fog kapni a későbbiekben).

A térkép oldalon mindig is kint volt a frissítés, az ténylegesen csak azokat frissíti, amik az aktuális nézetben látszanak. Talán ez a legjobb megoldás egy területen való ládázáshoz, mert itt minden ládaadatot letölt, tehát a leírást is, de csak a megadott területen.

Nem tudom, hogy miért kell az összes ládát letöltve kezelni (nem lassul az app, ami jó), de a szervernek ez nem a legoptimálisabb szvsz.
Az alaplista letöltés csak minimális adatot tölt, de azt minden ládáról: azokat, amik a térképen való megjelenítéshez szükségesek (koordináták, név, kód, multipontok). A nagy mennyiség a leírásokban van, azokat nem tölti ilyenkor. Ez az alaplista letöltés ritkán van, ill. ha hallgat a figyelmeztetésre, akkor 8-10 naponta egy query/user.

Viszont ha már szóba került, akkor leírnám itt az adat és csempe letöltés logikáját.

(Hozzáteszem, hogy én mindig is feleslegesnek tartottam a közeli ládák menüpontot, szerintem teljesen logikátlan lista, ha a térképen látom a ládákat, akkor teljesen felesleges listában is látni.. De valami régi appban így láttam, így anno belekerült)

Szóval az adatletöltés menete:
1) alaplista letöltés - ezzel megvan minden adat, ami a térképen való megjelenítéshez szükséges és elégséges (leírás, logok és szükségtelen infók nélkül).
2) ládaadat letöltés menüből: ez a látható ládákat mindig teljes adattal letölti (a képek kivételével), a logokat a beállításokban megadott mennyiségben (az offline tárolt adatokat kiegészíti az időközben frissült logokkal)
3) láda adatlap megnyitás: ha nincs meg minden adat, akkor letölti a teljes rekordot, ha le volt már töltve, akkor lokális DB-ből szedi ki. Ha lejárt az elévülési idő, akkor minden adatlap megnyitáskor figyelmeztet és felkínálja a frissítést.

A lényeg tehát, hogy ha egy területről letöltöttem minden adatot pl. egy kiránduláshoz, akkor onnantól az adatlapok böngészése teljesen offline. A képek (logok, ládaképek) a megnyitáskor opcionálisan cachelődnek (beállítható ez is), ami azt jelenti, hogy első megnyitáskor letölti a webről, majd lokális DB-ben letárolja base64-be kódolva és a későbbiekben onnan nyitja meg.

Térképcsempék:

Itt ha be van kapcsolva a cachelés (azt jelzi a villogó malacka orr / konnektor), akkor a mentés folyamatos: amit a térképen megjelenítesz (zoomolsz, húzogatod a térképet) azok a csempék automatikusan mentésre is kerülnek. Így később a webes url helyett a lokális DB-ből szedi a csempét. Ezt a random cachelést lehet kiegészíteni a direkt letöltéssel: ládák környezete, vagy teljes terület letöltése. Az utóbbi horror, mert négyzetesen nő a csempék száma, ezért a ládák környezete javasolt...

Ennek működését könnyű kipróbálni: vegyél egy ládát, a térkép felső menüjéből töltsd le a láda környezetét. Ilyenkor minden zoomszinten középre teszi a ládát és az éppen látszó csempéket letölti. Ezt minden zoomra megismétli. Ha ezután kikapcsolod a wifit és a mobilnetet, a láda környékén nézegetve a térképet látni fogod, hogy a láda környezete mindig megjelenik, utána elhúzva a térképet szürke (mert nincs csempe).

Lényegében ha megnézegetsz egy ládát, picit belenagyítgatsz tervezés közben, akkor már félig meddig van is egy offline verziót a környékről. Tudom, hogy ez nem a legszebb módszer, de az apphoz használt technológiához (Ionic/cordova) nincs offline térkép megjelenítő könyvtár... Vagy ha van is, azt 4-5 éve nem fejlesztik..

Tervben van, hogy valahogy letöltöm az ország összes csempéjét és azt lehet majd régiónként letölteni.

Általános szempont, hogy a UI-t mindenhol a lehető leglogikusabb és legletisztultabb legyen. Persze ez szubjektív és sajnos már most is néhol muszáj volt halmozni a gombokat, mert annyi a funkció... Az összes mozgó menüből frissítése határeset, mert az a menü az aktuális nézetet frissíti csak (ládaadatok és térképet is), viszont a mozgók meg ugye mozognak... A következő verzióba megpróbálom betenni új opcióként, elvileg tudok típusra szűrni a lekérdezésnél.
[előzmény: (2966) V_Gabor, 2020.01.07 08:21:37]

V_Gaborhozzászólásai | válasz erre | 2020.01.07 08:21:37 (2966)
Köszi a választ! :)

Ja, hogy arra a kisbetűs részre kell kattintani. Én a nagy logót próbáltam ösztönösen. Nem túl intuitív egy ilyen fontos funkcióhoz (plusz 1 kattintás, hogy rákérdez, ami ott indokolt, mert nem dedikált gombról indul a funkció). Kb. 2 éve javasoltam a felső sávba egy "frissítés" ikont rakni. Az mindig szem előtt lenne ("Logjaim" pontnál van egy ilyen ikon, "Közeli ládák" pontnál semmi sincs). Rákattintva hasonló történne, mint a rétegek ("Alap térkép") ikonnál: feljön egy lista: mozgó frissítés, összes letöltött láda frissítés. Ez egy hasznos és gyakran igényelt funkció lenne. A mozgók nem mindig a térkép látható részén vannak. Összes ládát meg felesleges erőforrás pazarlás frissítgetni. Ha bent vagyok a láda részleteinél, ott elég a ládára és a logokra frissítés opció.

Nem tudom, hogy miért kell az összes ládát letöltve kezelni (nem lassul az app, ami jó), de a szervernek ez nem a legoptimálisabb szvsz.

A másik amit írtam már, az offline térkép. Sajnos december közepén elkövettem azt a hibát, hogy rákattintottam az offline csempék letöltésre. Nem tudom mit csinál, de a mai napik villog egy piros malacorr a felső sávban. Mit csinál? Mikor fejezi be? Mennyi adatot használ (mobilneten is villog)? Hogyan lehet leállítani?

Hogyan tudom a ládákat törölni, ha csak a mozgókat szeretném letölteni és látni a térképen?
Miért kell azokat a külföldi ládákat letölteni és állandóan frissíteni, ahová lehet, hogy soha nem jutunk el?

Plusz egy javaslat: a térképet hosszan nyomjuk egy üres területen. Ott letöltenél az előre beállított sugarú körben található ládákat. Ez egy praktikus dolog lenne.
[előzmény: (2965) petrot81, 2020.01.07 08:04:22]

petrot81hozzászólásai | válasz erre | 2020.01.07 08:04:22 (2965)
Ebben nagy gombok vannak, nem mini menük a bal felső sarokban, (főleg mozgók miatti) frissítés lehetősége pedig mindkettőnél eltemetve.

Az új Geoládák verzióban be lehet állítani, hogy a zoom gombok nagyobbak legyenek (ha ez a probléma).

A frissítést nem értem, az oldalsó menüben kiírja az alaplista verzióját, már arra kattintva is lehet frissíteni, vagy belül a láda adatlapot megnyitva (vagy a térképen az összes láthatót, vagy a beállításokban az alaplistát - ez utóbbi lett kitéve az oldalsó menübe is)
[előzmény: (2960) V_Gabor, 2020.01.06 22:44:03]

V_Gaborhozzászólásai | válasz erre | 2020.01.06 22:44:03 (2960)
Köszi!

Nekem sem a g:hu+, se a geoládák nem áll kézre.

Ebben nagy gombok vannak, nem mini menük a bal felső sarokban, (főleg mozgók miatti) frissítés lehetősége pedig mindkettőnél eltemetve.

Sajnálom, pedig nagyon szeretném őket megkedvelni. :(

Amíg nem ment a g:hu, azon kaptam magam, hogy a geomap-et használtam a telefonomon is. Van kirakva egy könyvjelző ikon. Kb. online térképként veri minkét új appot. Bocsi az őszinteségi rohamért.

Nem tudom melyiknél újnál nincs dupla tapi utáni fel-le húzásos zoom, mint Google Maps-nél, de az nagyon hiányzik ott, ahol nincs!
[előzmény: (2957) bigmick, 2020.01.06 21:20:25]

bigmickhozzászólásai | válasz erre | 2020.01.06 21:20:25 (2957)
Addig is, amíg megoldódik a probléma, az alábbi linkről letölthető a korábbi, 1.6.4-es verzió, ami android 10 alatti androidokon jól műxik:

g:hu 1.6.4
[előzmény: (2949) bigmick, 2020.01.05 19:30:08]

bigmickhozzászólásai | válasz erre | 2020.01.05 19:30:08 (2949)
T. g:hu felhasználók!

A legutóbbi 1.6.5-ös appnak komoly gondjai vannak android 9-es és 10-es környezetben.
Akinek ilyen androidon megy a g:hu, és még nem frissített a legújabbra, az kérem, ne is frissítsen még egy kis ideig!

Az ősrégi mapsforge megjelenítő csomagot megpróbálom kicserélni a legújabbra, remélem ezzel már újra menni tud az app mindenféle android verzión is. Most tesztelem ezt a megoldást különböző környezetekben.
Ha a tesztelés rendben lemegy, akkor hamarosan lesz 1.6.6-os javított verzió.

Elnézést a kellemetlenségért,

Bigmick


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók